Stephanie Gildemyn en Sisyphus

GILDEMYN STEPHANIE 04 2019 portret copyright Jules August Photography 1 - start to collect - art design

Stephanie Gildemyn koos voor een opleiding in de vrije grafiek omdat tekenen daar het sterkste aan bod kwam. Tekenen is haar leven, maar in de loop der jaren, en na zich te hebben verdiept in de vele mogelijkheden van de grafiek, studeerde ze af met een reeks schilderijen.

“Wat mij het meest boeide in de grafiek is het omgekeerd denken. Datgene wat uitgespaard wordt is net zo belangrijk als wat effectief gedrukt wordt. Bij houtsnede is dat ontzettend belangrijk, je moet aandacht geven aan wat niet zal gedrukt worden. Dat maakt dat je je enorm toespitst op de kracht van de tekening, van de lijn.”

Dat omgekeerd denken is nog waar te nemen in de originele schilderijen die ze maakt waar witpartijen soms een indringende rol gaan spelen.

Eén van haar inspiratiebronnen is de mythologie. Het is opvallend hoe heel wat jonge kunstenaars nog steeds door het mythische worden aangesproken, dat bevestigt alleen maar hoe universeel en tijdloos mythen kunnen zijn. Zo is Stephanie aan de slag gegaan rond de mythe van Sisyphus. De man is de stichter en de koning van Korinthe in het oude Griekenland. Hij was een sluwe vos en bevorderde de handel, maar hij doodde soms gasten als dat hem goed uitkwam. Ook de goden was hij te slim af en uiteindelijk werd hij door Zeus, de oppergod, veroordeeld om een zwaar rotsblok de berghelling op te duwen. Eens de top bereikt rolt de rots terug naar benden en moet hij dus telkens opnieuw beginnen.

GILDEMYN Sisyphus I 2019 07 1 - start to collect - art design
GILDEMYN Sisyphus I 2019 04 1 - start to collect - art design

Stephanie Gildemyn heeft een schitterende reeks aquarellen rond deze mythe gecreëerd. De reeks is gebaseerd op de mythe maar evenzeer op wat bijvoorbeeld een auteur als Albert Camus daarover schrijft. De figuur Sisyphus staat ook voor de kunstenaar en zijn eeuwige zoektocht. Maar het gaat niet alleen om de kunstenaar, het gaat ook om ons, gewone mensen die allemaal momenten zoals Sisyphus hebben meegemaakt of nog meemaken. Voor de kunstenares zijn er elementen die we perfect kunnen transponeren naar de huidige tijd. Zij kwam bij het verhaal van Sisyphus terecht door een lezing over het ontstaan van de terrils bij onze steenkolenmijnen. Die steenhopen werden eigenlijk vooral gevormd door de noeste arbeid van sterk uitgebuite vrouwen en kinderen. Ook nu is er een grote parallelle economie via onderbetaald werk in een zwart circuit of het onbetaald werk van duizenden vrijwilligers. Het resultaat van haar kunstzinnige reflectie is in elk geval een zeer aantrekkelijke reeks. De volledige reeks van twintig aquarellen heeft al zijn weg gevonden naar alerte kunstliefhebbers en verzamelaars.

De serie op zich staande werken zijn meteen ook een soort van studie, een voedingsbodem voor een reeks van grote schilderijen. Het is niet de bedoeling om de oorspronkelijke aquarellen nu op groot formaat te gaan reproduceren, nee, ze vormen de aanzet tot die nieuwe reeks. De schilderijen zijn op groot formaat, dat moet je wel letterlijk nemen, ze hebben het formaat van een gewone deur.

GILDEMYN Sisyphus II 2020 grote werken 02 atelierzicht - start to collect - art design

Tijdens een zeer recente residentie in Aracena in het zuiden van Spanje heeft ze zich opnieuw toegelegd op een nieuwe reeks schilderijen op papier waarbij het landschap een grote rol is gaan spelen. Ze heeft die zeer vlak en tweedimensionaal uitgewerkt in voornamelijk blauwe tinten. Het is een bijzonder geslaagde reeks van quasi abstract aandoende werken geworden maar waar het initiële uitgangspunt nog steeds te achterhalen is.

GILDEMYN Sisyphus III 2020 04 - start to collect - art design
GILDEMYN Sisyphus III 2020 08 scaled - start to collect - art design
GILDEMYN Sisyphus III 2020 03 scaled - start to collect - art design

Deze kunstenares weet duidelijk waar ze mee bezig is, ze reflecteert over haar werk zonder dat dit aan vitaliteit verliest.

Instagram: www.instagram.com/stephanie_gildemyn
Facebook: www.facebook.com/steph.gildemyn
Website: stephaniegildemyn.com/

Contributor: Daan Rau