Stephanie Gildemyn koos voor een opleiding in de vrije grafiek omdat tekenen daar het sterkste aan bod kwam. Tekenen is haar leven, maar in de loop der jaren, en na zich te hebben verdiept in de vele mogelijkheden van de grafiek, studeerde ze af met een reeks schilderijen.
“Wat mij het meest boeide in de grafiek is het omgekeerd denken. Datgene wat uitgespaard wordt is net zo belangrijk als wat effectief gedrukt wordt. Bij houtsnede is dat ontzettend belangrijk, je moet aandacht geven aan wat niet zal gedrukt worden. Dat maakt dat je je enorm toespitst op de kracht van de tekening, van de lijn.”
Dat omgekeerd denken is nog waar te nemen in de originele schilderijen die ze maakt waar witpartijen soms een indringende rol gaan spelen.
Eén van haar inspiratiebronnen is de mythologie. Het is opvallend hoe heel wat jonge kunstenaars nog steeds door het mythische worden aangesproken, dat bevestigt alleen maar hoe universeel en tijdloos mythen kunnen zijn. Zo is Stephanie aan de slag gegaan rond de mythe van Sisyphus. De man is de stichter en de koning van Korinthe in het oude Griekenland. Hij was een sluwe vos en bevorderde de handel, maar hij doodde soms gasten als dat hem goed uitkwam. Ook de goden was hij te slim af en uiteindelijk werd hij door Zeus, de oppergod, veroordeeld om een zwaar rotsblok de berghelling op te duwen. Eens de top bereikt rolt de rots terug naar benden en moet hij dus telkens opnieuw beginnen.