Curator Luk Lambrecht aan het woord

Capture décran 2022 04 08 à 15.04.06 - start to collect - art design

Luk Lambrecht (1959, Ronse) begon zijn carrière als tentoonstellingsbouwer bij de Regie der Posterijen, waar hij acht jaar lang verantwoordelijk was voor het organiseren van tentoonstellingen in het Postmuseum aan de Brusselse Zavel. Van 1999 tot 2020 was hij curator voor het Cultuurcentrum Strombeek waar hij samenwerkte met internationale kunstenaars als Gerhard Richter, Daniel Buren en Lawrence Weiner. Door de internationale tentoonstellingen en aangehaalde banden met onder andere het S.M.A.K. en Bozar werd Cultuurcentrum Strombeek een artistiek baken in het Vlaamse cultuurlandschap.
Sinds 2019 werkt Lambrecht als freelance curator en organiseerde hij verscheidene tentoonstellingen, zoals Feast of Fools (2019, Kasteel van Gaasbeek), As Close as That (2020, M HKA), Jacqueline Mesmaeker: de page en page (2020, Roger Raveelmuseum), Wake-Up Call (2020, Platform 6a), Steven Fillet (2020, School van Gaasbeek), Stefaan Vermuyten (2021, De Markten) en Carlos Caballero: Growing Vocabulary (2021, PXL-MAD School of Arts).
Luk Lambrecht maakt deel uit van verscheidene bestuursraden en commissies, zoals de kunstenwerkgroep van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), waar hij ondervoorzitter is, de Commissie Aankopen Hedendaagse Kunst van de Vlaamse Gemeenschap, de raad van bestuur van de compagnie Damaged Goods, de Cera Foundation en de Foundation Marcel Broodthaers. Hij is tevens adviseur kunstintegratie voor het UZ Brussel.
Als kunstrecensent leverde hij bijdragen voor De Morgen, Knack, Metropolis M, Flash Art en Flux-News.
Luk Lambrecht ontving in 2020 de Vlaamse cultuurprijs Ultima binnen de categorie beeldende kunsten.

Luk Lambrecht cureerde ook “Atomic Ping Pong 2”.
De tentoonstelling “Atomie Ping Pong 2” is bedacht als een tweeluik; 2x een intens plastische denkoefening over chemie, wapens, bloemen, oorlog en vrede; gekruid met de familiale autobiografie van de kunstenaar Emilio Lopez-Menchero (1960). Het expo-deel in Merelbeke bestaat uitsluitend uit nieuw gerealiseerd werk!

Luk Lambrecht vertelt op zaterdag 28.05.2022 hoe hij een expo aanpakt en wat het cureren van een expo nu precies inhoudt.

Zien we jullie daar?