De verzameling van Filip De Reuse

FDR1 - start to collect - art design

Een bui is een understatement voor de absolute zondvloed die uit de hemel stort wanneer ik in Roeselare de oprit van Filip De Reuse oprijd. Ook al leg ik maar 2 meter af tussen de auto en de deur, er zit niks anders op dan m’n schoenen uit te doen. Gelukkig heb ik mooie kousen aan zonder gaten, want kousen, dat is Filip zijn dada.

Als strafpleiter verschijnt hij meestal strak in het pak of in een toga. Funky kousen laten hem toe om zijn rebels kantje te uiten. Happy Socks, La Perla, Doré Doré,…: Filips verzameling is zo groot dat hij een heel jaar lang elke dag zijn voeten met een ander paar kan bekleden.

“Ik heb voor elke gelegenheid een geschikt paar: Blauw-zwarte om naar het voetbal te trekken (voor de leken onder ons: de kleuren van Club Brugge), Warhol of Keith Haring voor een bezoek aan het museum. Als ik in de rechtbank een drugszaak moet pleiten draag ik mijn Snoop-Dogg-marihuana kousen. De jeugdrechter heeft dat eens opgemerkt en zag er de humor wel van in.”

Het meest excentrieke paar in de collectie heeft een hanenkam. Die bewaart hij voor speciale gelegenheden. Hoeveel paar het nu eigenlijk zijn?

FDR - start to collect - art design

“Ik ben gestopt met tellen. Als het aan mijn wederhelft ligt moet ik stoppen met kopen.”

Hij geeft toe dat hij de meeste online koopt om ze dan “te laten verdwijnen in de massa”. Inderdaad, het gaat hier om een ernstige verslaving.

Naast kousen hamstert Filip ook manchetknopen, boeken en gin. Gin was de eerste aperitief die hij ooit gedronken heeft, en het was meteen raak. Ondertussen heeft Filip “een gin voor elke gemoedstoestand”. Als Filip een likeurspeciaalzaak passeert, dan komt hij buiten met een fles gin. Hij laat zich leiden door smaak, exclusiviteit en schoonheid van de verpakking. Een lelijke fles zal hij niet snel kopen. Zijn favoriet is de Tanqueray Malacca, een ouderwetse gin die in beperkte oplage terug op de markt is gebracht. Een mooie allround gin die hem altijd kan bekoren.

“Maar ondanks mijn uitgebreide collectie ben ik geen ‘ginsnob’ geworden. Van een doorsnee Bombay Sapphire in goed gezelschap kan ik evengoed genieten als van een limited edition.”

FDR2 - start to collect - art design

Filip heeft zelfs een compleet meubel dat zijn gincollectie herbergt.

“Tijdens de renovatie van onze woning was er een muur zonder bestemming. Die kon bibliotheek of bar worden. Het is een bar geworden, en in die bar vind je bijna enkel gin.”

De flessen die zichtbaar zijn, zijn al ronduit indrukwekkend. Maar ook elke lade en deur rondom staat vol gin.

Maar als het nodig is, kan het nog altijd een bibliotheek worden, zegt hij. We geloven hem graag.