De verzameldrang van Thijs Demeulemeester

L1030855 - start to collect - art design

Journalist Thijs Demeulemeester is gefascineerd door verzamelingen. Hij schreef er reeds meerdere boeken over. Denk maar aan Wunderkammer of zijn laatste worp Carchitecture, waarin auto’s en architectuur perfect complementair blijken te zijn. 

“Het is een kijkboek waarin iconische gebouwen naast legendarische auto’s staan, aangevuld met essays over de historische parallellen tussen architectuur en de automobiel.”

Thijs blijkt ook zelf een fervente verzamelaar te zijn. De woonst van Thijs en zijn vriendin Iris is een schatkist vol intrigerende objecten. 

“Ik vermoed dat ik het verzamelvirus van mijn vader heb. Die heeft een museum vol oud ijzer, waarin hij de meest uiteenlopende spullen verzamelt. Uit principe wil hij enkel gevonden objecten, waar hij vaak iets filosofisch in ziet.”

L1030886 - start to collect - art design
L1030885 - start to collect - art design

Wat valt er bij Thijs zoal te zien? Zijn collectie is ongelooflijk uiteenlopend: van een stalagmiet tot een vintage setje valse tanden, van een dinodrol tot een lamp die recht uit een psychedelische seventiesfilm lijkt te komen.

Toch zijn er een paar rode draden te vinden. Zo is de liefde voor keramiek duidelijk voelbaar. Overal waar je kijkt staat wel een bijzondere vaas of een ander keramisch object.

“Hedendaagse kunst is soms nogal duur, tenzij je een editie koopt. Maar voor de prijs van een kunsteditie kun je ook een uniek stuk keramiek kopen. Je voelt het handwerk, het is vormelijk zo uiteenlopend, de variaties zijn echt eindeloos. Voor mij is dat ook kunst.” 

L1030884 - start to collect - art design
L1030857 - start to collect - art design
L1030860 - start to collect - art design

We zien ook heel wat mineralen, waarvan de meeste een plaats gekregen hebben in een prachtige ronde hoekkast.

“Dit noemen we onze natuurkast. Ik heb ze moeten kopen van Iris om wat orde op zaken te stellen,” grinnikt Thijs. “Eén keer per jaar laat ik de nerd in mezelf helemaal los. Dan ga ik naar de mineralenbeurs en kom ik altijd wel thuis met een paar vondsten.”

Ook het meubilair is een bonte verzameling. Van een verstelbaar bureau van Piet Hein Eek over zeteltjes van de rommelmarkt tot de beroemde Loop Chair van Willy Guhl.

Het interieur zit vol met goede vondsten. Zo doet een antiek wandtapijt aan een rail dienst als schuifdeur, en staat er rond de technische koker een schouwmeubel dat eruitziet alsof het er altijd gestaan heeft, maar in feite een erfstuk is van Thijs’ broer, wellicht gemaakt door de beroemde Kunstwerkstede De Coene.

L1030876 - start to collect - art design
L1030882 - start to collect - art design
L1030890 - start to collect - art design

Valt zo’n verzameling objecten te combineren met een enthousiaste peuter? 

“Wij haten interieurs waar je niets mag aanraken. Bij ons mag er geleefd worden. Hier is niets echt precieus, behalve dan de keramiek. Maar de andere objecten zijn niet per se veel waard. Dan maakt het niet zoveel uit als onze Theo er eens mee speelt. Hij is bijvoorbeeld gek op dat setje valse tanden.”

L1030867 - start to collect - art design

We vroegen Thijs ook om een paar verzameltips:

  • “Zoek niet enkel online en op de bekende kanalen, maar ook bij kleine veilinghuizen. Daar heb ik al veel toffe stuks gevonden voor schappelijke prijzen. De TROC in Ukkel en de rommelmarkt in Grammene zijn ook aanraders.”

  • “Verander je interieur regelmatig, zo blijft het inspirerend. Wij kopen vaak spontaan, ook al weten we niet altijd waar we iets gaan zetten. Dat houdt het spannend. We verplaatsen regelmatig een stuk naar de kelder of de zolder. En één keer per jaar trekken we naar de rommelmarkt met de spullen die we echt kwijtwillen.”

  • “Hou je ogen open als je bij mensen thuis komt en laat het horen als je ergens enthousiast over bent. Soms willen mensen af van een stuk maar hebben ze het nog niet te koop aangeboden. Dan kun je het soms voor een prijsje kopen.”

  • “En tenslotte helpt het uiteraard om vrienden in de creatieve sector te hebben ;-). Hier hangen veel kleine werken of aandenkens van bevriende kunstenaars en ontwerpers, zoals onder meer STROOK en Tom Liekens.”