De moderne antiek van Pierre De Valck

PierreDeValck CabinetwithstoneLapisLazuli03websiteadjust - start to collect - art design

Pierre De Valck is een jonge Belgische ontwerper die merkwaardige objecten maakt. Ze verenigen moeiteloos invloeden uit verschillende tijden. Het wolkige, gewaxte aluminium en de strakke vormen herinneren aan Maarten Van Severen, de proporties zijn geïnspireerd op antieke Vlaamse en Chinese kasten, terwijl de kunstig in de meubelen verwerkte stenen ons terug naar de oertijd transporteren.

Die combinatie van invloeden is niet toevallig. Pierre De Valck houdt van objecten met een verhaal. Liefst meer dan één. 

“Al van kindsaf ben ik geïnteresseerd in architectuur, kunst en vooral in archeologie. Ik ben geïntrigeerd door de geschiedenis van objecten, vooral van unieke en oude objecten die meer zijn dan enkel het resultaat van een industrieel proces. Designers van vandaag inspireren me niet zozeer. Geef mij maar de catalogi van musea of van veilinghuizen. Niet alleen de beschrijvingen van objecten fascineren me, maar ook de verhalen van de mensen die ze bezitten, de ‘provenance’ zoals dat heet. Verzamelaars interesseren mij eigenlijk meer dan designers.”

CabinetmetsteenJasper03 3 - start to collect - art design
CabinetmetsteenJasper06 6 - start to collect - art design

De collectie is ontstaan uit de interesses van Pierre De Valck, maar ook als reactie op de designwereld van vandaag.

“Ik hou niet zo van die focus op een steeds grotere productie en op het modieuze van design. Wat vandaag modieus is, is dat over vijf jaar niet meer. Dat stoort me. Vergelijk die trendgevoelige objecten eens met archeologische voorwerpen: die gaan al duizenden jaar mee. Marmeren bustes bijvoorbeeld zijn al heel lang in de mode, om het zo maar te zeggen. Dat inzicht was de aanzet om zelf een collectie te maken met wortels in archeologie en antiek. Daarom noem ik mijn meubelen ‘modern antiquities’.”

De collectie van Pierre De Valck is voorlopig nog beperkt van omvang. De productie is traag; dat is een bewuste keuze. De nieuwste objecten uit het atelier zijn ronde kasten voor aan de muur.

CabinetmetsteenLapisLazuli02 8 - start to collect - art design

In elke kast zit een unieke steen met zijn eigen ‘provenance’ . Centraal in de ronde kast op de foto zit lapis lazuli, die ook Jan Van Eyck gebruikte in zijn kleurenpalet.

Wat is voor Pierre De Valck de volgende stap?

“Ik wil de collectie stap voor stap uitbouwen, op mijn eigen tempo. Ooit zou ik graag een fontein maken. Er zijn zoveel prachtige historische exemplaren. Ik wil graag mijn eigen visie op de fontein tonen. Voorlopig blijft het bij een droom”. 

Als ik nieuwsgierig doorvraag, blijkt er toch al een vrij gedetailleerd plan te zijn van hoe één en ander er moet uitzien. Wie weet kunnen we die fontein sneller dan verwacht bewonderen.

www.pierredevalck.be
www.instagram.com/pierredevalck