A Voyage into the Moon en The Phenomenal Park van Mira Sanders & Cédric Noël

L8I1863 scaled - start to collect - art design

A VOYAGE INTO THE MOON

Hiroshima, 6 augustus 1945: een flits, een knal, de atoombom. Ergens op de maan voelt een wezen zich bedreigd. Niet veel later ontvangt het Japanse leger een signaal van een vrouwelijke ruimtevaarder. Zijn we niet langer de enigen in het heelal? She, een mysterieuze astronaute, neemt je mee in dit parcours van met elkaar verbonden werken. Haar avonturen enten zich op de cultus van de underground en de rijke cultuur van Japan.

She voert je langs historische gebeurtenissen en duikt in de diepe krochten van de maan. Scheep in voor A Voyage into the Moon en vrees op je pad de duizend glibberige poten van de mukade niet!

In de zomer van 2017 trekken Mira Sanders (1973, Ukkel, België) en Cédric Noël (1978, Argenteuil, Frankrijk) een maand door Japan. Onder meer de anime-, manga- en animatietradities – met in het bijzonder de mythische verhalen rond Princess Kaguya -, het denken en de beeldvorming van de Japanse architect Shin Takamatsu (een aanhanger van de futuristen), alsook de (kern)rampen in Hiroshima en Fukushima, zetten het duo aan tot het bedenken van een reeks werken, vandaag acht in totaal, genoemd naar hoofdstukken als in een verhaal.

De reeks reikt fictie aan die overtuigd in de realiteit wortelt. Een belangrijk aanknopingspunt voor dit parcours zijn de aanslagen van 6 en 9 augustus 1945, wanneer de Verenigde Staten twee kernwapens tot ontploffing brengen boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Dit gegeven vermengen de kunstenaars in A Voyage into the Moon met onze fascinatie voor de maan.

L8I1970 - start to collect - art design
L8I1964 - start to collect - art design
L8I1863 scaled - start to collect - art design
L8I1885 - start to collect - art design

THE PHENOMENAL PARK

Welkom in deze mentale speeltuin! Hoewel de zaken er hier op het eerste gezicht nogal abstract uit mogen zien, willen ze vooral aanzetten tot verbeelding, tot vrijer en zelfs frivool denken en vooral – tot een glimlach. Stapbinnen in dit park, laat je fantasie de vrije loop en er zullen zich in ditfenomenale laboratorium van geknutselde objets trouvés fenomenenvoordoen die je nooit vermoed had! Puzzel, overleg gerust met elkaar enexperimenteer er op los. De verbeelding kan alles oplossen, en wees gerust,hier kunnen geen fouten worden gemaakt.

L8I1872 scaled - start to collect - art design

A VOYAGE INTO THE MOON – Mira Sanders en Cédric Noël
meer info: botanique.be

THE PHENOMENAL PARK – TMM LAB – Mira Sanders en Cédric Noël
meer info: botanique.be

Tentoonstellingen van 09.12.2021 tot 06.02.2022